Nem telik el hét, hogy ne találkoznánk olyan emberrel, akinek éppen gondja akadt a magánéletével. Amikor beszélgetünk másokkal, az első tíz percben általában egy – szándékos vagy freudi – elejtett megjegyzésből, gesztusból vagy a hangszínből kiderül, hogy az illető bizony nem érzi jól magát a társával. Ebben a helyzetben a mi feladatuk az, hogy meglássuk a lényeget – hiszen kívülről néha egyszerűbben észrevehető a valódi probléma -, és segítsünk eldönteni, miként is lehet rendet tenni az érzelmek között.

Társsal lenni ugyanis alapvetően csodás dolog. Azonban jöhet egy pont, amikor úgy érezzük, elegünk van az egészből, csak lépni nem merünk semerre. Maradunk inkább, félve a társtalanságtól, a magánytól, az egyedül töltött estéktől és az üres helytől magunk mellett az ágyban, vagyis minden olyan negatív impulzustól, amely vélhetően már ebbe a kapcsolatba is vezérelt bennünket.

Inkább járjuk a már ismert, kiismert utat. Többnyire tűrjük a másik fél rigolyáit, alkalmasint szemrehányásoknak adunk hangot egy esti, munka utáni vitában otthon, pont ott, ahol az ember megnyugvásra vágyik.  Megmagyarázni ugyanis nehezen lehet ezeket akkor a társnak, ha mi magunk sem vagyunk egészen pontosan tisztában azzal, mi a bajunk a másik emberrel. Azzal, akivel egykor együtt terveztünk és indultunk, akivel egykor együtt vágtuk bele egy vállalkozásba, vállaltunk gyermeket.

A mediáció ebben az esetben is sikerrel alkalmazott módszer lehet, hiszen semmi más nem kell hozzá, mint a két fél nyitottsága és komoly elhatározása, rendezni akarják az életüket. Nyitottság ahhoz is, hogy egy, vagy két mediátort beengedjenek az életük intimebb részeibe. A mediáció roppant hatékony abban az esetben, ha a feleket sikerül olyan kommunikációs térben tartani, ahol kinyitják egymásra a fülüket és a szívüket. Hatékony, de csak egy eszköz. Saját magunk és a párunk teljes megismerése, néha izgalmas újra-felfedezése bizony nem egyszerű dolog. Viszont használatával újra visszanyerhetjük lelki egyensúlyunkat és kaphatunk egy régi-új kapcsolatot, vagy csak egészen egyszerűen szabadságot.

Írjon nekünk, ha párkapcsolati kérdésére keres választ!

    Név (kötelező)

    Email cím (kötelező)

    Tárgy

    Üzenet