Sokat hallani manapság a patchwork vagy mozaik család kifejezést. Képzeljünk el különböző anyagokból kivágott foltszerű darabokat, amelyek gondosan egymáshoz fércelve alkotnak takarót, terítőt. Ha előttünk van a kép, ezen keresztül megérthetjük, miről is van szó valójában.

A válások száma hazánkban is egyre nő. Ez a sajnálatos tény maga után vonja azt is, hogy egyre több gyermek szülei döntenek úgy, nem tudják, akarják tovább közösen élni az életüket – a család szétszakad. Nyilvánvalóan azonban kevesen szeretnének magányosak maradni, így hamarosan új társ érkezik, egy új ember, akinek a helye első pillanatra nem is mindig egyértelmű. Mert hát kije is ő a gyereknek? Nem új apukája, vagy anyukája, hiszen abból van egy eredeti, de ugyanakkor az „anya/apa új tartós kapcsolata” fogalomként bizonyos kor alatt nehezen átadható. Az újonnan érkezettnek tisztában kell lennie azzal, hogy nincs és később sem lesz könnyű dolga. Egy ilyen helyzetben nem csak a kiválasztottat kell ugyanis meghódítani, hanem bizony kiskorút is – akinek ráadásul nem nagyon volt beleszólása, ki is érkezett a szülője mellé -, így a pozitív érzelmek megjelenése messze nem garantált.

Kialakulhat féltékenység, vagy éppen az exfeleség/exférj azon félelme áll közéjük, hogy a gyerek szerethet és tisztelhet más felnőttet is rajta kívül. A helyzetet bonyolítani tudja, ha a kapcsolatba frissen kerülő fél is rendelkezik egy vagy több gyerekkel. Ilyenkor még több személyiségnek kell megismerni egymást, összecsiszolódni és együtt élni. Természetesen az újonnan érkező gyerekek is minden bizonnyal fontosak legalább még egy, netán szintén új partnerrel élő családtag számára. Ha ezt a mátrixot elkezdjük felrajzolni, könnyen megértjük, mitől ilyen összetett egy ilyen családmodell.

Egy ilyen család felépítése és működtetése sok energiát igényel. Mivel nem is mindig egyszerű, néha bizony szükség lehet egy hivatásos mediátor, párkapcsolati tanácsadó segítségére. Sokan, amikor elválnak, megkönnyebbült sóhajjal nyugtázzák a tényt és hiszik azt, innentől helyükre kerültek a dolgok. Elfelejtik azonban, hogy a változás utáni új játékszabályokat bizony még ki kell alakítani, a gyermekük édesanyja/édesapja továbbra is az életük része lesz. A megváltozott körülmények megváltozott rendszert igényelnek és ez bizony nem megy egyik napról a másikra. Sok esetben nem történik igazán komoly változás, a házasságban addig ható törvényszerűségek élnek továbbra is, konfliktusok gyakorlatilag konzerválódnak a külön-együttélésben. Érdekes módon házasnak, jegyesnek lenni külön oktatás segítségével lehet, azonban válni, valóban felnőttként válni senki nem tanítja meg a párokat. Pedig szükségszerű lenne, hiszen egy új rendszert, egy élhető menetrendet kell kialakítaniuk. Nyugodtan, harmóniában élni mindenképpen egyszerűbb, mint annak a gyűlöletnek a hálójában szorongani, amely senkire nincs jó hatással.

A fentieket mi is a saját bőrünkön, életünkben tapasztaltuk meg, természetesen az összes örömével és keserűségével együtt. A saját tapasztalatunk és a mediációs képzettség nyújtotta szakértelem alapján igyekszünk segítséget nyújtani a hozzánk fordulóknak, hogy együtt találhassunk számukra olyan életet, amelyben tényleg úgy érezhetik, révbe értek.

Írjon nekünk, ha új életében tanácsra van szüksége!

    Név (kötelező)

    Email cím (kötelező)

    Tárgy

    Üzenet